L'ALINEACIÓ SOLAR DE LA FORADÀ AMB EL CONVENT FRANCISCÀ DE BENITAIA

 

 

Per cortesia del Dr. Jose Lull podem descarregar-nos el seu estudi sobre l'Alineació Solar punxant en el següent enllaç.

L'Alineació Solar del Convent de Benitatia.

 

Gràcies a l'estudi que ha realitzat el Dr. José Lull, aquesta llegenda-tradició ha estat demostrada i comprovada científicament. Els habitants de La Vall de Gallinera li hem d'estar molt agraïts ja que aquest "descobriment" fa, si més no, que cresca més l'encant de la nostra Vall.

En alguns llibres es contava que existia una tradició que deia que el dia de Sant Francesc la llum del sol passava per l'arc de la Foradà i enllumenava el convent de Gallinera. Un d'aquestos documents, escrit cap a 1620, es custodia a l'Arxiu Històric Nacional, secció Osuna, lligall 735/2-29. Va ser escrit pel frare franciscà Antonio Panes i es titola "Noticias que dio el Guardian del Convento, por donde parece que los Exmos. Señores Duques de Gandia como señores de las Valles de Gallinera y Ebo, son Patronos del dicho Convento, que se titula de San Andrés". Un dels fragments del text diu:

"El sitio donde está el convento, es en la ladera, y falda de un monte el qual en invierno, interpuesta su mucha altura, le impide el sol, que apenas deve de gozar tres horas, pero es de notar una cosa, que no parece carezer de motivo piadoso, y es, que el dia quatro de octubre (que es el de la fiesta de N.P. San Francico) entrando el sol por una Peña que está horadada, hiere directamente en nuestro convento, y con su luz, y resplandor le alegra, como que no han podido sufrir sus rayos, que en tan festivo dia, se le oponga el monte, y assi le penetran, y le taladran"

El mateix text també es pot trobar al llibre tercer de la Chronica de la Provincia de San Ivan Bavtista, de Religiosos Menores Descalzos de la Regvlar Observancia de Nvestro Seraphico Padre San Francisco, al capítol VII, titulat : "De la Congregacion Intermedia del Provincial Fray Geronimo Planes y fundación del Convento de San Andres de Gallinera" (Panes 1665: III 456-457)

Però tot quedava ahí, en una tradició, que fins i tot molts dels habitants de La Vall desconeixien. No es sabia a ciència certa si açò ocorria, i de ser així, tampoc es sabia l'hora ni el lloc exacte on impactava la llum.

Amb aquest estudi s'han resolt tots els dubtes. A partir d'ara tots podrem gaudir d'aquest magnífic espectacle que es repeteix dues vegades a l'any: el 4 d'Octubre (festivitat de Sant Francesc) a les 18:20 h i el 9 de Març (festivitat de Santa Francesca Romana) a les 17:42.

L'estudi original de José Lull es va publicar dins del llibre "Trabajos de Arqueoastronomía: ejemplos de África, América, Europa y Polinesia", amb el nom "La alineación solar del convento franciscano de Benitaya en La Vall de Gallinera".

Trabajos de Arqueoastronomia. 2006.

Els interessats poden aconseguir el llibre a :

Agrupación Astronómica de la Safor

www.astrosafor.net

cosmos@astrosafor.net

L'ajuntament de La Vall de Gallinera també s'ha fet ressò de la importància que per al municipi té el redescobriment d'aquesta tradició oblidada durant tants anys i per això dins dels actes que amb motiu de l'espectacle astronòmic es van celebrar el 8 de Març va preparar una reedició especial de l'estudi per a que tota la gent interessada poguera adquirir-lo. Aquesta reedició la podeu trobar a l'Ajuntament, a Benialí, al simbòlic preu de 2 euros.

Reedició de l'estudi de José Lull. 2008.

 

Les fotos que es mostren a continuació apareixen amb el consentiment del Dr. Lull:

"La alineación solar del convento franciscano de Benitaya en La Vall de Gallinera", del Dr. José Lull.

"La alineación solar del convento franciscano de Benitaya en La Vall de Gallinera", del Dr. José Lull.

"La alineación solar del convento franciscano de Benitaya en La Vall de Gallinera", del Dr. José Lull.

 

 

L'ALINEACIÓ SOLAR - MARÇ 2008

Aquest mes ha sigut el primer en que s'ha donat a conèixer de forma massiva a través de la premsa, ràdio, televisió... l'Alineació Solar de La Foradà i el resultat ha sigut tot un èxit.

Es van preparar diferents actes per a celebrar-ho: una conferència de José Lull per a presentar l'estudi, l'excursió a La Foradà guiada pel biòleg pegolí Vicent Morera i el moment culminant, l'observació del fenomen amb les ulleres especials que va repartir l'Ajuntament.

La organització calcula que el dia 8 de Març es van acostar a l'antic Convent de Benitaia entre 400 i 500 persones que van poder comprovar com els càlculs que havia fet José Lull eren exactes. El Sol va passar puntual per darrere del forat i la seua llum va enllumenar les restes de l'antic convent. Tot un espectacle.

La gent a l'antic Convent. José Lull entrevistat per C9.

Alguns dels assistents, amb les ulleres que va repartir l'Ajuntament.

Podeu llegir les noticies que van aparéixer als diaris a l'apartat d'últimes notícies

I si no es vau acostar el dia 8 al convent i no podeu esperar fins la pròxima cita podeu veure els vídeos que hi ha penjats a YOU TUBE.

 

LA PRÒXIMA ALINEACIÓ...

Del dia 2 al 7 d'Octubre i del 6 a l'11 de Març, si t'acostes al Convent de Benitaia per la vesprada podràs observar l'alineació solar.

Per al mes d'Octubre l'hora indicada a l'estudi del Dr. Lull és les 18:20 i al mes de Març, quan es torna a repetir, a les 17:42.

A continuació tens la taula que apareix a l'estudi on s'indiquen els dies en què es pot observar l'alineació i els punts d'observació on situar-te al convent per a veure-la.

 

Segur que els frares del segle XVII no s'ho perdien...


Agraïm al Dr. José Lull la informació que ens ha facilitat per a confeccionar aquest apartat. Per a veure més fotos de l'alineació consulteu la seua web.

Web de l'egiptòleg José Lull.


Tornar a l'índex.