EL FORTÍ DE L'ALMISERÀ

 

Al cim de la muntanya coneguda com L'Almiserà de 725 metres sobre el nivell del mar es troben les restes d'una torre talaia d'època musulmana que formava part de la fortificació de la Vall.

Una foto aèria feta pels americans en 1956 permet identificar el perímetre de la fortificació que Rafael Azuar Ruiz descriu així:

...y así se explica la existencia del magnífico fortín de Almiserat, cuya planta rectangular de cuatro cubos circulares en saliente en sus extremos y dos cuadrados en su muro lateral visible, recuerda los castillos Omeyas de las llanuras de Siria o algunas rábitas del norte de África, pero por su pequeño tamaño, apenas 35 m. de largo por 22 m. de ancho, y por su ubicación en el punto geodésico del pico de Almiserat, es indudable que nos encontramos ante un fortín de uso exclusivamente militar.

 

Foto aèria de la torre de l'Almiserà. 1956. Cortesia de Vicent Bonet.

 

Actualment són visibles fragments de tres dels cubs circulars dels cantons així com restes de dos quadrats que apareixen a un dels murs laterals.

Situant-te damunt de la imatge veuràs el seu numero d'identificació per a poder saber la seva situació al plànol que apareix més avall:

 

Perímetre del cub circular de l'extrem S-O. 301. Perímetre del cub circular de l'extrem N-O.  302.
Perímetre del cub circular de l'extrem N-E. 303.  
Fragment del quadrat del costat O. 351. Perímetre del quadrat del costat O. 352.

Ací pots veure el plànol de situació d'aquestes estructures:

Estructures del fortí de l'Almiserà. Font: Separata del llibre de Festes de Pego 2005. André Bazzana.

CRONOLOGIA

El Fortí d’Almiserà és la fortificació més antiga. Es va construir de forma ràpida, segurament en els anys 920-930, i no sembla que arribara a utilitzar-se durant més d’un segle. Ha estat excavat, estudiat i publicat per André Bazzana. La seua ocupació ha de relacionar-se amb la submissió dels berbers d’aquesta zona al califa ‘Abd al-Rahman III.

 

Sobre aquestos vestigis estan les instal·lacions d'un repetidor de TV, emissora de ràdio i caseta d'observació contra incendis, les quals han fet malbé les poques restes que quedaven.

 

Vista de les instal·lacions que van fer malbé les restes de la talaia. La Vall, al fons.

 

BIBLIOGRAFIA SOBRE EL CASTELL

BAZZANA, ANDRÉ (2005): El Fortí Omeia d'Almiserà en el cim del Xillibre. Separata del llibre de festes de Pego 2005.

 


 

Tornar a l'índex.