CAMINS I SENDES DE LA VALL

 

ELS P.R. DE LA VALL

QUE ÉS UN P.R.?

Els petits recorreguts, traducció del francés "Petit Randoné" podríem definir-los, simplement com el rastre deixat pels nostres avantpassats, fruit de la seua curiositat, de l'ambició humana i de la natural necessitat que tenien de comunicar-se.

Tracten d'apropar-nos aquells llocs que per la seua singularitat paisatgística, arquitectònica, cultural, etc, són dignes de visitar i contemplar.

Segueixen els camins i sendes, evitant el més possible els camins asfaltats.

Ens anul·len la por a l'incertesa així com a allò desconegut, temors que ens farien desistir de l'aventura. El seu traçat ens garanteix l'èxit de l'excursió.

Els trajectes no excedeixen més de 50 Km i es centren en el coneixement d'entorns específics. En canvi els G. R. (Gran Recorregut) es desenvolupen al llarg de grans trajectes i travessen tota Europa.

Els senders estan dirigits a excursionistes i a tots aquells que, amb interés de conèixer el lloc per on discorre, estimen l'esport de muntanya i la natura.

 

REGLES BÀSIQUES DE COMPORTAMENT AMB LA NATURA.

-No feu foc, el foc és el major enemic de les nostres muntanyes. Atenció als fumadors amb els llumins i les cigarretes mal apagades. En cas d'incendi aviseu als bombers (085).

-L'acampada lliure està prohibida. Acampeu en els llocs habilitats i autoritzats. Informeu-vos als ajuntaments o en la Conselleria de Medi Ambient.

-Deixeu la muntanya neta. No és difícil emportar-se els desperdicis en una bossa de plàstic i dipositar-la en un contenidor de fem.

-Si el camí està empedrat i al passar es desprén alguna pedra, per favor col·locala de nou al seu lloc, sols així mantindrem el que fa segles que està ahí.

-Segueix el traçat original del camí per tal de conservar-lo.

-No circules amb vehicles a motor fora de les pistes forestals destinades a eixa finalitat.

-Respecta la vegetació del lloc i no arranques plantes ni flors. Siguem els senderistes els primers en conservar la bellesa i l'equilibri natural del medi natural.

 

SENYALITZACIÓ DELS P. R.

 

PR-V 167: LA VALL DE GALLINERA

PR-V 167. Font: GVA-Territori i Habitatge.

PR-V 167. Font: GVA-Territori i Habitatge.

Comarca: Marina Alta
Recorregut: 5 km
Temps: 1 h 30 min
Dificultat: baixa
Cartografia: 1:50.000 Alcoi 821 (29-32)
Connexions: es pot enllaçar amb el PR-V 43 a Benialí i a Benissivà-Benitaia.

Descarregat tota la informació d'aquest sender en fornat PDF

PR-V 43: LES VALLS

PR-V 43. Font: GVA-Territori i Habitatge.

PR-V 43. Font: GVA-Territori i Habitatge.

Comarca: Marina Alta
Recorregut: 37,3 km
Temps: 16 h
Dificultat: alta
Cartografia: 1:50.000 Xàtiva 795 (29-31), Alcoi 821 (29-32), Benissa 822 (30-32)
Connexions: es pot enllaçar amb el PR-V 43 a Benialí i a Benissivà-Benitaia.

Descarregat tota la informació d'aquest sender en format PDF

 

MÉS CAMINS I SENDES DE LA VALL

A part dels P.R., existeixen a la Vall incomptables camins que esperen ser passejats.

Tenim els camins que els nostres avis utilitzaven per anar als bancals que tenien a La Rota (Serra de l'Almirall), els caminets que conduïen a l'horta de cada poble, els que portaven a la Serra (Serra de la Foradà) anomenats "passets" i el Camí Reial, que unia tots els pobles.

Senda de Benirrama que porta a la Fonteta del poble.

Antiga, però encara excepcional senda que baixava des de Benirrama fins a la Fonteta del poble.

EL CAMÍ REIAL DE LA VALL DE GALLINERA

Cavanilles, en les seues Observaciones sobre la historia natural, geografia, agricultura, población y frutos del reyno de valencia de 1797 ja va fer menció als camins de la Vall de Gallinera:

"...donde desaparece el cultivo, y empiezan las cuestas y revueltas que conducen al barranco; el cual está escondido entre cortes perpendiculares y cabezos que cortan la vista á cada paso, y ocultan el camino, reducido á una mala senda. Veinte veces se atraviesa el riachuelo en ménos de media legua por presentarse otras tantas ó cortes escarpados ó cuestas rápidas que siguen hasta el agua"

En aquesta descripció es veu que els camins de la Vall han sigut sempre prou dificultosos. A més, el camí més important, el Camí Reial, d'accés general entre els pobles, era pràcticament un camí de cavalleries.

El Camí Reial responia a la unió entre els diferents pobles pel camí més curt que permetia la topografia del terreny. Una volta en el poble, el Camí Reial prenia el carrer principal en el que es trobava l'església i les cases més importants del poble. També junt al Camí Reial es situaven les fondes i els comerços, en els casos en què hi havia.

Els altres camins que hi havia a la Vall, tant els de servei als bancals com els de comunicació amb altres pobles d'altres valls eren també tortuosos i pràcticament camins de mula.

MAPA DEL CAMÍ REIAL I DEL TRAÇAT DE LA CARRETERA ACTUAL

Mapa del Camí Reial. Font: Tesi d'Isidro de Villota.

 

 

 


Apartat elaborat amb informació procedent de les següents fonts:

-Centre Excursionista de Pedreguer.

-Generalitat Valenciana. Conselleria de Territori i Habitatge.

-DE VILLOTA ROCHA, ISIDRO: Estudio sobre la arquitectura popular en la zona altaseptentrional de Alicante y su relación con el entorno: la Vall de Gallinera. Tesis doctoral. Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid.


 

TORNAR A

D'EXCURSIÓ PER LA VALL

Tornar a l'ïndex.