ÚLTIMES PUBLICACIONS SOBRE

LA VALL DE GALLINERA

 

2014

Mitjan el segle XIII, les valls més septentrionals de la muntanya alacantina eren un vesper, una illa d’Islam rodejada per un embravit mar de cristianisme. Els feudals anhelaven sotmetre-la, però La Muntanya era un castell de roca, alt i fort, i resistia. Foren anys de pactes breus, de fortaleses preses i lliurades per la força, de treves, emboscades i escaramusses entre les hosts de Jaume I i els partidaris del visir al-Azraq, el Blau.

Huit segles després, la gloriosa conquesta del Regne de València que les cròniques medievals beneïren amb el fum dels altars ha esdevingut, a la llum de la historiografia recent, el brutal extermini d’una cultura. Així, la mateixa crònica règia que antany aprofità per enaltir la insigne figura del Conqueridor es presenta ara com la prova irrefutable de la seua feroç croada.

Amb el propòsit de reinterpretar la invasió feudal d’al-Àndalus oriental, Al-Azraq, el Blau enarbora l’estendard de la mitja lluna i concedeix la paraula a Abu al-Qasim ben Hilal –conseller personal del visir– perquè el relat fluïsca en primera persona, lliure, directe, visceral, per boca de qui patí en les seues carns el rigor de l’holocaust andalusí de Jaume I.

La croada valenciana del Tirà com mai no te l’han contada.

(Podeu comprar el llibre a l'Ajuntament de la Vall de Gallinera. telf: 96.6406553 o a la web de l'autor)

 

 

2013

podeu llegir el llibre ací o comprar-lo a l'Ajuntament de la Vall de Gallinera

 

 

2012

El passat 9 d'octubre es va presentar a Benialí el llibre 300 plantes de la Vall de Gallinera, el primer volum d'una obra molt ambiciosa que engrandeix el nostre patrimoni natural i que en els pròxims anys pretén donar a conéixer, mitjançant excel·lents fotografies, les més de 1000 espècies de plantes que es poden trobar a la Vall.

Els autors, Cristina i Víctor Navarro, fa 25 anys que recorren la Vall buscat les plantes més amagades, les curiositats botàniques més cridaneres i ara volen compartir amb els habitants de la Vall els tresors que han trobat.

Aquesta obra, publicada per Acció Ecologista Agró, ens parla de l'enorme biodiversitat que hi ha al nostre territori i, alhora, pretén incrementar el coneixement del nostre entorn natural per a que, entre tots, siguem capaços de defensar-lo.

Com diu el pròleg de William Colom"...no es tracta d'una guia botànica a l'ús. No inclou claus dicotòmiques de classificació, ni descripció de les plantes, ni qüestions semblants. Es tracta més bé del catàleg gràfic d'una exposició viva i permanent... És un llibre per a mirar, que no per a llegir, ja que un altre aspecte que també emana d'aquesta obra és l'admiració de la bellesa que podem trobar en la natura. I en eixa direcció de mostrar, per poder admirar, es mou també aquest treball."

Toca ara "esplaiar-se contemplant els detalls d'una flor o l'espectacularitat d'algunes estructures, al temps que aprenem a reconèixer algunes de les espècies de plantes que podem trobar a la Vall de Gallinera".

 

(A la venda a l'Ajuntament de la Vall de Gallinera. telf: 96.6406553)

Podeu llegir la notícia a la web d'Acció Ecologista Agró: http://www.accioecologista-agro.org/spip.php?article3437

 


 

 

2011

UN ANY D’ANIVERSARIS... I DE LLIBRES

 

Aquest any, a la Vall de Gallinera, s'han viscut tres esdeveniments de gran interés: la celebració del 400 aniversari de la Carta Pobla, de la fundació del convent de Benitaia i de l’inici de la tradició de l’alineació solar de la Foradà.

Per a celebrar-ho, i que quede en el record de tots, s’han publicat tres llibres que, per la seua importància, no haurien de faltar en cap casa de la Vall.

El primer d’ells es va presentar el dia 10 de juny, a Benialí, dins dels actes de la Festa de la Cirera. El dia triat per a la presentació no podia ser més oportú: el mateix dia que es va signar la Carta Pobla, però 400 anys després. L’assistència a l’acte de més d’un centenar de persones ens mostra l’expectació que va causar entre la gent de la Vall i pobles dels voltants l’aparició d’aquest llibre. En efecte, La Vall de Gallinera, per camins de moriscos i mallorquins, de Vicent Morera i Juanjo Ortolà, omplia un buit en el que respecta al coneixement i difusió del patrimoni natural, històric i cultural de la nostra vall. El llibre està estructurat en dues parts; la primera d'elles és una exposició detallada de tots aquells aspectes que ens ajuden a aprofundir en el coneixement de la Vall de Gallinera. Així, es parla de la història, dels pobles, del paisatge, la geologia, les fonts, els barrancs, la fauna… i es dóna especial atenció al patrimoni natural, perquè constitueix la major riquesa d'aquesta zona i la dota d'un valor únic i excepcional en tot el territori valencià per la gran varietat d'espècies endèmiques. La segona part la formen uns itineraris excursionistes que recorren els llocs més emblemàtics de la Vall. S'han descrit dotze rutes que mesclen història, tradicions, natura... i que ajudaran al visitant a comprendre com és i com es viu a la Vall de Gallinera. Els camins que apareixen són antigues vies per les quals circulaven moriscos i mallorquins, a peu o amb animals. Molts d’ells s’han conservat fins a l’actualitat; altres, per contra, estan amagats baix les brosses o desapareguts. Per a facilitar el seguiment de les rutes, cadascuna d’elles va acompanyada d’una fitxa tècnica i d’un mapa on s’indiquen els punts de major interés.

El segon llibre també es va presentar dins la Festa de la Cirera, l’11 de juny, justament el mateix dia que, fa 400 anys, es va fundar el convent de Benitaia. Porta per títol La carta de població de les valls de Gallinera i Ebo (1611). Edició i estudis , i els seus autors són Vicent Puig, Josep Torró, Emilio Aragó i Iñigo de Goñi. El llibre comença explicant la situació social i religiosa que es vivia en aquestes valls amb els moriscos, abans de l’arribada dels mallorquins. Tot seguit s’analitzen i es transcriuen les cartes de població de Gallinera-Ebo i de Benissili i s’explica el que va suposar la repoblació mallorquina d’aquestes terres. També es segueix el rastre d’aquells primers pobladors mitjançant l’anàlisi dels registres parroquials de les dues valls. Tanca el llibre un estudi de tot allò que ens ha quedat d’aquells repobladors, de la seua herència cultural: els cognoms, la toponímia, la parla, les tradicions...

La tercera publicació es titula Breu història del convent franciscà de Benitaia i l'alineació solar de la Foradà a la Vall de Gallinera, de José Lull. És el llibre que, finalment, 400 anys després de la seua fundació i 176 de la seua desaparició, dóna resposta a moltes preguntes que els habitants de la Vall s’han fet sempre sobre aquest lloc emblemàtic i poc conegut. El llibre es presentarà el dia 7 d’octubre, dins dels actes que es prepararan eixe cap de setmana per a celebrar el quart centenari de l’aparició del convent. José Lull ens descriu la seua història des de la fundació fins a l’estat actual i ens ofereix notícies i fets inèdits i desconeguts pels habitants de la Vall. Segur que la seua lectura ajuda a contemplar el lloc d’una altra manera. També ens relata com ha anat gestant-se la recuperació de la tradició de l’alineació solar, des d’aquell 2006 en què solament l’autor la va contemplar fins a l’actualitat, en què centenars de visitants venen a gaudir d’aquest fenomen astronòmic que, quatre segles enrere, va motivar la construcció del convent en aquell lloc exacte i que està convertint-se en un dels majors reclams turístics de la Vall de Gallinera.

Segur que aquestos tres llibres ens ajuden a conéixer, a respectar i a estimar més la Vall de Gallinera.

(Podeu trobar els tres llibres a l'Ajuntament de la Vall de Gallinera.telf: 96.6406553)

 

---

ANITA GINER SOLER. Actriu valenciana de cine mut.

Article de Joan Miquel Almela aparegut a la Separata del LLibre de Festes de Pego 2011.

...descarrega't l'article

 


 

2010

 

REVISTA DE ARQUEOLOGIA "Las alineaciones solares de la Vall de Gallinera y Penáguila: hierofanías cristianas y paganas"

Un treball de l'egiptòleg José Lull.

...descarrega't l'article

---

 

Vall de Gallinera: La expulsión de los cristianos nuevos (moriscos) y los repobladores mallorquines.

Article de Roberto Llorens aparegut a la revista Capbreu.

...descarrega't l'article

---

 

Un "nazi" a Llombai?

Article d'investigació d'Alfred Sala aparegut al LLibre de Festes de Pego 2010, any LXVII, nº62.

...descarrega't l'article

 


 

2008

JOSÉ LULL PUBLICA UN LLIBRE SOBRE AL-AZRAQ.

 

més informació a la web de l'autor

 

Ressenya apareguda a la revista Espai del llibre. Publicacions de les Comarques Centrals Valencianes. Número 11. Primavera 2009.

 

---

La penya Foradada i els captius del cobat d'Alcoi (1276)

Article d'investigació de Josep Torró sobre la Foradà, aparegut al llibre de festes de Moros i Cristians d'Alcoi.

...descarrega't l'article

 

 


Tornar a l'índex.